Alergie na mléko

Alergie není celkově na kravské mléko, ale na jednotlivé složky, které tato potravina obsahuje. Jelikož je přednostně určeno pro mláďata krav, je normální, že na něj jsou někteří jedinci lidského druhu citliví. Alergie na mléko je častá potravinová alergie.

Alergie na mléko? Ne, na mléčné bílkoviny!

Alergie je především na mléčné bílkoviny, které jsou v mléce obsaženy. Nezáleží na tom, zda pijete mléko kraví, ovčí nebo kozí, obsah zůstává stejný. Nejcitlivější na tuto složku jsou výhradně děti do čtyř let. Tato alergie se může začít projevovat do půl roku od doby, co začalo dítě mléko požívat. Nejčastěji tato alergie vymizí v předškolním roku.

Největší pozor by se měl dbát na to, že mléko nemusí pouze pít dítě, ale i matka. Jakmile kojící matka pije mléčné výrobky, je možné, že její miminko bude citlivé na změnu, protože se kraví mléko dostane i do něj.

Bezmléčná dieta

Pokud alergie přetrvá do dospělosti, musí alergik nasadit bezmléčnou dietu, při které smí požívat přepuštěné máslo. U některých případů nezpůsobuje alergii ani normální máslo. Člověk, který je alergický již dlouhodobě a alergie přetrvává do dospělého věku, má velice silnou citlivost na syrovátkové bílkoviny, tudíž nesmí ani vypít nejmenší množství mléka a ani jíst něco, co obsahuje mléčné výrobky. Problém nastává, když jsou mléčné výrobky v potravinách skryty.

Řešením této alergie je vyhnutí živočišnému mléku, ať je v jakýchkoliv podobách. Jestliže se alergie projevila u dětí, které potřebují mléko jako základ jejich každodenní stravy, lze využít hypoalergenní umělé mléko, které nahrazuje funkce toho živočišného. Nejlepší je poradit se s lékařem na vhodném druhu mléčných výrobků.

Alergie na laktózu neexistuje

Mnoho z nás si myslí, že jsme alergičtí na laktózu. Pravdou je, že alergie na laktózu jako taková vůbec neexistuje. Nejde zde totiž o alergickou reakci, kterou máme po té, co přijmeme laktózu, ale o poruchu trávení laktózy. Důvodem, proč lidé nedokážou správně strávit laktózu, je ten, že ve střevech chybí enzym, jenž se jmenuje laktáza. Ten štěpí a rozkládá laktózu na stravitelnější části. Toto onemocnění se rozlišuje na několik stupňů. Celkově statistiky uvádí, že v Česku je zhruba 20 % lidí, kteří nedokážou strávit laktózu.

Jako u normální alergie na mléko je důležité, aby se alergik vyhnul živočišným mléčným výrobkům.

Zda jste alergičtí nebo pouze máte nedostatek laktátů, zjistíte přímo na pracovišti alergologie.